Neem een Vrije Software PDF lezer!

Het PDF-formaat (Portable Document Format) is een populaire manier om opgemaakte tekst en documenten uit te geven. Er zijn verschillende varianten van PDF, waarvan sommige Open Standaarden zijn, sommige een ISO-goedkeuring dragen en sommige door software patenten bezwaard zijn. U kiest er allicht voor om de varianten te promoten die Open Standaarden zijn, omdat Open Standaarden interoperabiliteit, concurrentie en keuze bevorderen. Lees meer…

Er zijn veel programma's om PDF documenten te lezen en schrijven. Alle PDF lezers in de volgende lijst zijn Vrije Software, zij respecteren uw vier basisvrijheden om ze te gebruiken, te bestuderen, te delen en te verbeteren. Dit geeft u controle over uw computer en helpt u met de bescherming van uw privacy. Lees meer...

Een groene achtergrond geeft aan dat de lezer word aangeraden voor uw besturingssysteem. De aanbevelingen zijn gebaseerd op gebruiksgemak en zijn geen weergave van de technische waarde van de programma's.
Lezers Windows MacOSX Vrije besturingssystemen [1]
BePDF - - Downloaden
ePDFView - - Downloaden
gv - Downloaden (gids) Downloaden
KPDF - - Downloaden
MuPDF Downloaden - Downloaden
Xpdf - Downloaden Downloaden
Zathura - - Downloaden
psview (online) Ga naar de website Ga naar de website Ga naar de website
Ghostscript - - Downloaden

Er bestaan nog andere gepatenteerde alternatieven voor Adobe's PDF lezer, maar, net zoals de PDF lezer van Adobe, is de manier waarop deze programma's werken een fabrieksgeheim en respecteren deze programma's niet uw recht op controle over uw eigen privacy en gegevens.

[1] Merk op dat de meeste vrije besturingssystemen een pakketbeheersysteem hanteren en dat het niet nodig is om handmatig deze bestanden te downloaden van projectpagina's. U zult instructies voor het installeren van deze pakketten kunnen vinden op de website van uw distributeur. De downloadpagina's waar naar wordt verwezen zijn voorzien van de broncode, voor het geval dat u zelf het programma wilt maken.