Preuzmite slobodan softver za čitanje PDF-a!

Prenosiv format dokumenata (PDF) popularni je format za objavljivanje uređenog teksta i dokumenata. Postoji u nekoliko različitih inačica od kojih se neke kvalificiraju kao otvoreni standard, neke je od njih certificirao ISO, a neke su opterećene softverskim patentima. Poželjno je promicati inačice koje su otvoreni standardi jer otvoreni standardi jamče interoperabilnost, natjecanje i izbor. Saznajte više...

Postoji mnogo programa za čitanje i pisanje PDF dokumenata. Svi preglednici PDF-a u sljedećem popisu su slobodan softver, a takav poštuje Vaše osnovne četiri slobode u korištenju, proučavanju, dijeljenju i unapređenju istog. To Vam daje kontrolu nad vlastitim računalom i privatnošću. Saznajte više...

Zelena pozadina označava da se dotični preglednik preporučuje za Vaš operacijski sustav. Preporuke se baziraju na lakoći korištenja i instalaciji te one ne odražavaju tehničke mogućnosti samog softvera.
Preglednik Windows MacOSX Slobodni operacijski sustavi [1]
BePDF - - Preuzmi
ePDFView - - Preuzmi
gv - Preuzmi (upute) Preuzmi
KPDF - - Preuzmi
MuPDF Preuzmi - Preuzmi
Xpdf - Preuzmi Preuzmi
Zathura - - Preuzmi
psview (online) Idi na web-stranicu Idi na web-stranicu Idi na web-stranicu
Ghostscript - - Preuzmi

Također postoje i vlasničke alternative Adobeovom pregledniku PDF-a, no kao i kod njega, njihov interni način rada poslovna je tajna i takvi programi ne poštuju Vaše pravo da kontrolirate vlastitu privatnost i podatke.

[1] Većina slobodnih operacijskih sustava ima podsustave za upravljanje paketima i od Vas ne zahtijeva ručno preuzimanje datoteka sa stranica projekta. Upute kako instalirati ove pakete možete pronaći na web sjedištima Vašeg distributera. Ako želite kompilirati softver, možete preuzeti izvorni kôd s navedenih stranica za preuzimanje.